Horvátország, a csodálatos déli szomszédunk


" A hajdanvolt mediterrán világ"
 

turizmus 1

 

A Földközi-tenger, az Alpok és Pannónia találkozásánál a hegyek, a síkságok és a vizek egyedülálló összhangja és ritkán látott szépsége, ez Horvátország ! 
A horvátok az országukat " ljepa nasa " - nak, azaz " szépségünknek " nevezik, a nemzeti himnusz kezdő sora szerint. A Horvát Köztársaság európai, parlamentáris ország európai kultúrával és történelemmel. Az ideérkező vendégeket nyitott határokkal, egyszerű vámkezelési formaságokkal, békével és tiszteletadással várják. A horvátok törekvése, hogy a " ljepa nasa " valóban az legyen az ide látogatóknak és a legszebb emlékeket vigyék magukkal innen. 

Öblökkel tagolt tengerpartja, szigetei és zátonyai, napfényes strandjai, magas sziklahegyei és zöldellő dombjai mellett vonzerejét kulturális és művészettörténeti értékeinek köszönheti. Az ország területén - Európában egyedülálló módon - négy kultúra találkozik: a keleti és a nyugati, valamint a közép-európai és a déli kultúrkör, melyek csodálatos elegye határozza meg a horvát emberek temperamentumát és vendégszeretetét.

Sokat látott világutazók esküsznek rá, hogy a Horvát Adria a világ egyik legszebb tengerpartja. Mi magyarok igazán szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az országhatártól alig háromszáz kilóméterre van ez a csodálatos tenger, s néhány órás autóút után belevethetjük magunkat a kristálytiszta vízbe. A sziklák keretezte öblök partján szépséges történelmi városok, hangulatos halászfalvak húzódnak meg, a hegyre futó szűk utcák két oldalán, a kikötői sétányok mentén paloták, szépséges polgárházak magasodnak, a domboldalakon a magasba szökő ciprusok tövében kabócák muzsikálnak, s a leánderek édes illatától szinte részegítő a levegő.

Bármely évszakban is látogatunk Horvátországba, a tengerpart és mesés szigetvilágának szinte minden szögletében találunk valami különlegeset, valami egészen egyedit, amivel aztán e kicsiny ország mesés tájai még inkább belopják magukat az utazó szívébe… Horvátországi nyaralása kiváló alkalom lehet rá, hogy az önfeledt strandolás mellett megtudjon valami újat, érdekeset a környék egyedi népszokásairól, konyhájáról,  élõvilágának kuriózumairó vagy éppen történelmi emlékeiről, városairól.

Az Isztriai-félsziget minden városa maga a csoda. Pula ókori emlékeivel, Rovinj velencei kort idézô házaival, Opatija monarchiát idéző hangulatával csábítja az utazót. Délebbre tartva Zadar, Sibenik, vagy a dalmát városok, Split, Dubrovnik középkori várai, lakóházai bűvölik el a turistát. S akkor még nem szóltunk az Adria számtalan kisebb-nagyobb szigetéről, szűk, kövezett utcájú kisvárosairól, a főtereken emelkedő évszázados templomokról. Ám Horvátország hét nemzeti parkjai is ezernyi látnivalót ígér. A Krka vízesés, a Plitvicei-tavak, a különleges növényvilág életreszóló élményt ígér az utazónak.


Horvátországi üdüléshez az áprilistól októberig tartó időszak a legkedvezőbb. A levegő hömérséklete nyáron a 38°C-t is eléri, a tenger hőmérséklete ilyenkor az igen kellemes 26°C-ra melegszik. A júliust és az augusztust azoknak ajánljuk, akik szórakozni szeretnének, változatosságot és kihívásokat keresnek. Horvátország sokszínűsége ugyanakkor elegendő nyugalmat kínál azoknak is akik a diszkóktól távol, elsősorban a kikapcsolódásra és a regenerálódásra vágynak. Tavasszal enyhe az időjárás, bár időnként bőségesen esik az eső. A kora ősz ideális azoknak a vendégeknek, akik a nyugalmat keresik. A csúcsidényen kívül a strandok már nem zsúfoltak, és a szállások ára is lényegesen alacsonyabb, miközben az időjárás még sokáig kellemes.Itt mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő szálláshelyet, hiszen a luxusigényeket kielégítő szolgáltatások éppúgy megtalálhatóak, mint a szerényebb, olcsóbb üdülési lehetőségek. 
 

Örülünk, hogy szabadságának tervezésében, és megvalósításában közreműködhetünk.

 Kényelmes, biztonságos utazást és élményekben gazdag pihenést kívánunk !


Szálláshely kereső