"- Mit tanácsol uraságod?- kérdezte. - Milyen bolygót látogassak meg?
- A Földet - felelte a földrajztudós - Jó híre van...
A kisherceg útra kelt..."

 
Általános információk


Terület:
56. 542 km²
Főváros: Zágráb
Népesség: 4, 49 millió fő
Főváros: Zágráb (779.145 lakos) az ország gazdasági, közlekedési, kulturális és oktatási központja
Éghajlat: Horvátországban három éghajlati zóna van: az ország belsejében a mérsékelten meleg, nedves éghajlat uralkodik, a legmagasabb csúcsokon a havas erdei klíma, az Adriai part mentén pedig a kellemes mediterrán éghajlat a jellemző sok napsütéssel, száraz és meleg nyárral, enyhe és csapadékos téllel. Az ország belső részében az átlaghőmérséklet januárban - 2- 0 C°, augusztusban átlagosan 20 C°, a legmagasabb csúcsokon pedig 12 C° a jellemző, a tengermelléken az átlaghőmérséklet januárban 5 - 9 C°, augusztusban 22 - 25 C°, télen a tengervíz átlag hőmérséklete 12 C°, nyáron kb. 25 C°.
Hivatalos nyelv: horvát A tengerparton sokan beszélik az olasz, angol és német nyelvet.
A tengerpart hossza: 5 835 km, ebből 4058 km a szigetek, sziklazátonyok, és szirtek partjai.
Hivatalos pénznem: kuna (1 EUR=7,5 kuna, 1 kuna= 40 Ft)
Hitel kártya: Szinte valamennyi szállodában, kikötőben, étteremben és üzletben elfogadják az alábbiakat: American Express, Diners, Eurocard/Mastercard, Visa. 

 

Hasznos tudnivalók
 

Utazási okmányok
 

Érvényes útlevél vagy más, nemzetközi megállapodás szerinti okmány a személyazonosításhoz, egyes országok állampolgárainak a személyi igazolvány is elegendő a határátlépéshez.Felvilágosítás: a Horvát Köztársaság külföldi diplomáciai képviseleténél és konzuli osztályain vagy a Horvát Köztársaság Külügy- és Európai Integrációs Minisztériumánál.
(Tel.:  +385 1 4569 964 ; e-mail: stranci@mvpei.hr , www.mvpei.hr).  


 Vámrendelkezések


A Horvát Köztársaság vámrendelkezései összhangban állnak az Európai Unió országainak előírásaival, azonban nem kereskedelmi jellegű, személyes használatra szánt cikkeket csak 300.- kuna értékig lehet vám és adó-mentesen bevinni az országba.
Hús-, tej- és más állati eredetű termékek állatorvosi ellenőrzés alá kerülnek a határátlépéskor. Bor maximum 5 liter/fő vihető be.
Külföldi és belföldi valuta, valamint csekkek szabadon be- és kivihetők, azonban 40.000.- kunánál nagyobb értékű készpénz (akár külföldi valutában vagy kunában) átvitelét kötelező bejelenteni a határon. Az értékesebb szakmai, és műszaki felszerelést is be kell jelenteni a határon.
500 kunánál értékesebb áru vásárlása esetén, amelyet a külföldi állampolgár kivisz az országból „Porezni ček” /Tax cheque/ ellenében az adó visszatéríthető. 

 

A kutyák, macskák, nyestfélék családjába tartozó állatokra vonatkozó előírások: 

a, tisztán, egyértelműen olvasható tetoválással, vagy elektronikus azonosító rendszerrel (transzponderrel) kell rendelkezniük.
b) erre illetékes állatorvos által kiadott nemzetközi útlevél mely igazolja, hogy a veszettség elleni oltás, vagy emlékeztető oltás a vakcinát előállító laboratórium ajánlásaival összhangban, az adott állatfajtára vonatkozóan inaktivált vakcinával, dózisonként legalább egy antigén egységgel (WHO standard) megtörtént, és amely az első, primáris oltást követően min. 30 napon belül került kiadásra:
- a 3 hónapnál fiatalabb állatok, melyek nem estek át a veszettség elleni oltáson, születésüktől fogva ugyanazon a helyen tartózkodtak és nem érintkeztek vadon élő állatokkal, amit a nemzetközi útlevélen az illetékes állatorvos igazol, vagy még az anyjuk társaságában vannak, akitől még nem történt meg a leválasztás.

 

 

Hálózati feszültség: 220 V, 50 Hz

A csapvíz egész Horvátországban iható

Szerencsétlenség esetén, hívják a központi 112-e telefonszámot !


  • A telefonszám a nap bármely időszakában hívható, függetlenül attól, hogy Horvátország mely területén tartózkodik.
  • A hívás díja ingyenes.
  • A hívás minden hálózaton belül és minden telefonkészülékről a 112-es szám tárcsázásával lehetséges.

 Mikor menjünk a horvát tengerpartra?

A horvát tengerpart április és október között a legszebb. Horvátországban két éghajlati zóna van: az ország belsejében a mérsékelt kontinentális éghajlat uralkodik, míg az Adriai part mentén a kellemes mediterrán éghajlat a jellemző, sok napsütéssel, száraz és meleg nyárral, enyhe és csapadékos téllel.
Az ország belső részében az átlaghőmérséklet januárban - 1-3°C, augusztusban 22-26°C.
A tengerparton az átlaghőmérséklet januárban -5-10°C, augusztusban 26-30°C, télen a tengervíz hőmérséklete 12°C, nyáron kb. 25°C.
 

Gasztronómiai ismertető


Horvátország gasztronómiája természeti adottságai miatt rendkívül sokrétű. A török, a magyar, az olasz konyha hatásai is befolyásolták mai képét.
Legismertebb ételek: Csevap, mely marha- és sertéshúsból készített fűszeres fasírt, illetve az Ajvar, egy előre grillezett, meghámozott és ledarált húsos paprikából készülő krém.
Péksüteményei közül talán az egyik leghíresebb a Burek, mely török eredetű, levelestésztából készülő túróval, sonkával, gombával, almával töltött édesség, illetve a Strukli a réteshez hasonló, almával, gyümölccsel töltött sütemény.
A tengerpart legnépszerűbb hallevese a Brodet, melyet agyagtálban, parázson főznek. A Manestra tengerparti részekre jellemző vörösborral leöntött, babbal és pirított tésztával tálalt leves. A szárazföldeken a paprikás, tejfölös Csorba fogyasztása a leggyakoribb. Leginkább kedvelt nemzeti halétel a Lignja (tintahal) és a citrommal tálalt Girice (vékony szardella).
 

Horvátországi Magyar Nagykövetség

10000 Zagreb
Pantovcak 255-257
Tel: 00/ 385/ 1-489-0900
Fax:00/385/ 1-457-9301
e-mail:hungemb-tajnica@hungemb.tel.hr